Warmia-Masuria, Umbria, Dalmatia – Flavours of Regions: final day

On Thursday 24th of May, in the Aula magna of the Istituto Alberghiero “G. de Carolis” in Spoleto, took place the final day of the project “E+ K2 Poland Italy Croatia 2016 – 2018, Warmia-Masuria, Umbria, Dalmatia – Flavours of Regions.”
With the participation of the Mayor of Spoleto, M.Elena Bececco, spokesmen of many organisations dealing with tourism and hospitality, Matteo Filippi (Federalberghi), Tommaso Barbanera (ConSpoleto), Maurizio Davolio (president of EARTH, European Alliance for Responsible Tourism and Hospitality), the Headmistress teacher Fiorella Sagrestani, the administrative director Margherita Lezi, the teacher Andrea Martoglio, Italian project coordinator, students and teachers involved in the project showed the results of the experience spent together.
In particular the importance of the project as a moment of exchange of positive education models, good educational practices and professional abilities was underlined, for the whole Region, too: the meeting of experiences from the three European Regions enabled everyone to learn something about the whole territory not only from the enogastronomic point of view, but also from the cultural and artistic one. As it emerged during the convention, the project was useful because it suggested an European prospective of a tourism linked to knowledge, sustainability and necessity of connection, which can be created by schools.
The moment of the lunch allowed to propose again the flavours of the regional recipes created during the stages of the project: fish, from the Mediterranean and Adriatic sea, but from the Lakes too, was the protagonist, following the scent of the workshops in Umbria, Warmia-Masuria and Dalmazia.
At the end of the delivery of the certificates, the participants were invited to have dinner at the San Lorenzo Restaurant.

Warmia-Masuria, Umbria, Dalmatia – Flavours of Regions: giornata finale.

Giovedì 24 maggio l’Aula Magna dell’Istituto Alberghiero “G. de Carolis” di Spoleto ha ospitato la giornata conclusiva del progetto “E+ K2 Poland Italy Croatia 2016 – 2018, Warmia-Masuria, Umbria, Dalmatia – Flavours of Regions.”

Alla presenza del Sindaco di Spoleto, professoressa Elena Bececco, dei rappresentanti delle diverse associazioni che si occupano di turismo e ospitalità, Matteo Filippi (Federalberghi), Tommaso Barbanera (ConSpoleto), Maurizio Davolio (presidente di EARTH, European Alliance for Responsible Tourism and Hospitality), il dirigente scolastico, professoressa Fiorella Sagrestani, il direttore amministrativo Margherita Lezi, il professor Andrea Martoglio, coordinatore dei progetti Erasmus, gli studenti e i docenti coinvolti hanno illustrato i risultati dell’esperienza appena conclusa.

In particolare è stata sottolineata l’importanza che il progetto ha avuto sia per la scuola, come occasione di scambi di buone pratiche educative e competenze professionali, sia per l’intera Regione: lo scambio di esperienze tra le tre Regioni europee ha dato la possibilità di conoscere l’intero territorio non solo dal punto di vista enogastronomico ma anche culturale e artistico. Come è emerso dal convegno, il progetto è servito ad indicare la prospettiva europea di un turismo legato alla conoscenza, alla sostenibilità ed alla necessità di fare rete attraverso diverse istituzioni, proprio a partire dalla scuola.

Anche il pranzo è stata l’occasione per riproporre  i sapori delle ricette regionali elaborate nel corso delle tappe in cui si è articolato il progetto, ricette tutte all’insegna del pesce: del Mediterraneo, dell’Adriatico, dei Laghi, seguendo i profumi dei workshop in Umbria, nella Warmia-Masuria e in Dalmazia.

Al termine della consegna degli attestati ai partecipanti è stata offerta una cena presso il ristorante San Lorenzo.

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *